Kurutma
Mantar kurutulduğunda tadını ve diğer özelliklerini hemen hemen aynen korur. Ayrıca kuru yaprak mantar hacim olarak çok az yer kaplar. Eğer kurutma işlemi süratli yapılmayacaksa o zaman mantarın larva ve parazitlerden arınmış olması gereklidir, aksi halde kurutma süresi içinde bozulabilir.
Yapılışı:
Kurutulacak mantar temizlendikten sonra küçük parçalara ayrılır (2-5 mm kalınlıkta). Ve aşağıda açıkladığımız şekillerde kurutulur. Kurutulan mantarlar ağzı sızdırmaz bir örtülü bir kap içinde konursa tadını korur. Serin bir yerde saklandığı takdirde bir kaç yıl hiçbir değişikliğe uğramadan kalabilir.

Kuru istiridye mantarı pişirmek için mantara tekrar eski suyunu kazandırmak gerekir. Bunun için mantar yassı bir kaba yerleştirilir ve üstünü örtecek kadar su konarak bekletilir. Mantar suyu emerek yumuşadığında aynen taze mantarlar gibi ön işleme (kaynatma/buharlaştırma) tabi tutularak pişirmeye hazır duruma getirilir.
Kuru mantarın bir iyi özelliği de öğütülerek mantar unu yapılabilmesidir. Mantar unu, sos yada çorbalarda baharat (tatlandırıcı) olarak kullanılır.
Bir kilo kuru istiridye mantarı yaklaşık 12 kg yaş mantardan elde edilir. Raf ömrü 2 yıldır ve kullanım kolaylığı sağlar. Aromasını yemeklere katmak için çok az miktarlarda kullanmak yeterli olmaktadır. Sıvı krema ve sarımsak ile birlikte kullanıldığında, lezzetlendirici bir sos olarak,
sadece haşlama veya herhangi bir pişme aşamasından geçen et veya sebzeyi çok özel bir yemek haline getirir. Firmamızın kuru mantar çeşitleri, mantar kurutmak üzere özel olarak diyazn edilmiş fırınımızda, dış etkenlere maruz kalmayarak, tüm hijyen şartları yerine getirilerek kurutulmaktadır. Açık havada kurutulan mantarlar haşere, toz gibi birçok kötü etkiye maruz kalırlar. Aynı zamanda açık havada mantar çok uzun sürede kurumaktadır. Kuruma süresinin uzaması büyük ölçüde aroma kaybına neden olur. Avrupa pazarında da en üst kalite kabul edilen özel fırınımızda kuruyan kuru mantarlarımız tüm yasal izinlere sahiptir.
Yorumlar
Yorum Gönder