Diyet yaparken mantarla, omlet, sebzeli
mantar sote, mantar çorbası gibi pek çok çeşit yemek hazırlayabilirsiniz.Mantarlar; düşük kalori, karbonhidrat ve yağ oranları ile sofranızda rahatlıklayer verilecek yiyecekler arasındadır. Mantar lifli olması sebebiyle tok tutar,80% -90% sudan oluşur. Bünyesinde protein bulunmakla birlikte, mantarın proteindeğeri ete nazaran çok düşüktür, yerini tutmaz.Zehirli-zehirsiz olduklarının belirleme yöntemlerinin pekte güvenli olmadığıiçin doğada serbest olarak yetişen mantarları önermiyoruz, tercihiniz; güvenliolan kültür mantarları olmalıdır.
MANTARLAR 1. Genel Bilgi Mantarlar klorofili olmayan, hem eşeyli hem de eşeysiz olarak sporlar oluşturarak üreyen canlılardır. Klorofil ihtiva etmediklerinden bağımsız olarak organik madde oluşturma kabiliyetinde olmayıp diğer canlılardan ve ölü artıklardan besinlerini alırlar. Belirli bir rutubet, ışık, sıcaklık ve toprak-odun asitliği talep ederek, bu şartların bir araya gelmesiyle mantar oluşur. Hayatiyet süreleri çok kısadır. 2. Toplama ve Kullanım Tekniği Toplanan mantarlar çok küçük olmamalı, gelişmesini tamamlamış ve tüm özelliklerini yansıtır olmalıdır. Bulunduğu ortamdan kesilerek veya dikkatli kazılarak alınmalıdır. Mantarların zarara uğramaması için toplamada örme sepet veya kutular kullanılmalıdır. Mantar topladığı zaman hiç olmazsa sapı hemen temizlenmelidir. Tam olarak bilinen mantarlar toplanmalı, henüz bilinmeyen türler ayrı bir sepette toplanmalı ve tanındıktan sonra işlem görmelidir. Mantarın kurutulması halinde çok dikkatli olunmalı ve devamlı kuru olar...
Yorumlar
Yorum Gönder