Ana içeriğe atla

RESTORANDA TATTIĞI MANTARLA HAYATI DEĞİŞTİ

Bartın’da yaşayan bankacı Sami Ekemen’in,Ankara’da yemek yemek için girdiği restoranda tattığı istiridye mantarı hayatını değiştirdi. Mantarın tadına hayran olan şahıs, kurduğu tesiste üretime başladı.Bartın’da bir kamu bankasında yaklaşık 3 yıldan bu yana kredi bölümünde çalışan 30 yaşındaki Sami Ekemen, 6 ay önce Ankara’da girdiği bir restoranda menüye eklenen mantar yemeğini tadınca hayatı değişti. Yediği istiridye mantarının tadına hayran olan Ekemen, kurduğu tesiste mantar üreterek satmaya başladı. Restoranda menüye eklenen mantarın görüş almak için garsonlar tarafından ikram edildiğini ifade eden Ekemen, restorandan çıkınca hemen araştırmaya başladığını ve bu günlere geldiğini ifade etti. Kurduğu tesiste 2 ayda 350 kilo ürün toplayan Ekemen, ilerleyen günlerde bankacılığı bırakıp, tamamen mantar üretim işine yoğunlaşmayı hedeflediğini kaydetti.“MANTAR ÜRETİRKEN DAHA MUTLUYUM”Mantar üretiminde, bankacılık mesleğinden daha mutlu olduğunu söyleyen Ekemen, "Bir restoranda yemek yerken menülerine bu mantarı eklemişler ve bize tattırdılar. Menülerine daha yeni eklemişler ve bize bu mantarı yedirdiler. Lezzeti çok hoşumuza gittik. Gerçekten de lezzetli bir ürün. İnternetten araştırırken bunu üretebileceğimize karar verdim. Öncelikle depomuzu tuttuk. Daha sonra nasıl yapılıyor, nasıl üretiliyor diye internet üzerinden araştırmalarına girdik. Baktık üretebileceğiz ve işe başladık. Ürünlerimizi de aldık" dedi.Mantar üretim mesleğinin bankacılıktan daha iyi olduğunu da vurgulayan, “Buraya girince daha mutlu oluyorum. Netice itibariyle kendiniz bir şeyler üretiyor ve katkıda bulunuyorsunuz” dedi.“TESİSİ BÜYÜTECEĞİM”Ürettiği mantarın tohumundan 3 defa hasat yaptıklarını da kaydeden Ekemen, “Bu mantar toplam ürettiğiniz kompostun yüzde 30’u kadar verim veriyor. 1 tonluk komposttan 300-350 kilo mantar alıyorsunuz. Bununda ortalama 1 ay kuluçka süresi oluyor. Işıksız bir ortamda beklemeye alıyorsunuz. Daha sonra hazırlanan kompostlar kuluçka odasından alınıp ve çıkış delikleri açılıyor. Havayı, ışıklandırmayı yaparsınız ve bu şekilde mantar verimini vermeye başlıyor. Ondan sonra ilk 10 gün birinci hasat dönemi başlar. Daha sonra 2 ve sonra 3’üncü hasada başlıyorsunuz. 2 aylık çalışmamızda bu alanda 300-350 kilo ürün aldık. Bu mantar marketlerde kilosu 15-25 TL arasında satılıyor. İstiridye mantarıdır” diye konuştu.Ekemen ayrıca, ilerleyen dönemlerde bankacılığı bırakıp, tesisi büyütmeyi de planladığını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MANTARLAR

MANTARLAR 1. Genel Bilgi Mantarlar klorofili olmayan, hem eşeyli hem de eşeysiz olarak sporlar oluşturarak üreyen canlılardır. Klorofil ihtiva etmediklerinden bağımsız olarak organik madde oluşturma kabiliyetinde olmayıp diğer canlılardan ve ölü artıklardan besinlerini alırlar. Belirli bir rutubet, ışık, sıcaklık ve toprak-odun asitliği talep ederek, bu şartların bir araya gelmesiyle mantar oluşur. Hayatiyet süreleri çok kısadır. 2. Toplama ve Kullanım Tekniği Toplanan mantarlar çok küçük olmamalı, gelişmesini tamamlamış ve tüm özelliklerini yansıtır olmalıdır. Bulunduğu ortamdan kesilerek veya dikkatli kazılarak alınmalıdır. Mantarların zarara uğramaması için toplamada örme sepet veya kutular kullanılmalıdır. Mantar topladığı zaman hiç olmazsa sapı hemen temizlenmelidir. Tam olarak bilinen mantarlar toplanmalı, henüz bilinmeyen türler ayrı bir sepette toplanmalı ve tanındıktan sonra işlem görmelidir. Mantarın kurutulması halinde çok dikkatli olunmalı ve devamlı kuru olar...

İstiridye Mantarı Miseli Nasıl Üretilir

İSTİRİDYE MANTAR MİSELİ NASIL ÜRETİLİR VEYA ÇOĞALTILIR Eğer başarılı bir şekilde kendi  istiridye mantarı nızı üretmek isterseniz kendi  misel inizi yani istiridye mantarı  tohum unuzu  üretebil irsiniz. Bu instructable tane yumurtlama yöntemiyle  istiridye mantarı  spawn ’ınasıl çoğaltabilirsiniz? Agar doku kültürü ve sıvı aktarma aşılama yöntemini nasıl yapabilirsiniz?     Bu yöntemler  Pleurotus ostreatus  (kış) ve  Pleurotus pulmonarius  (yaz) çeşitleri kapsayan (sadece temel donanım gerektiren) düşük teknoloji kullanılarak istiridye mantarı miseli nasıl üretilir.   1- İSTİRİDYE MANTARI MİSELİ ÜRETİM İÇİN GEREKLİ MALZEMELER DEVAMINI OKU

İSTİRİDYE MANTARİ CADİR KURULUM PAKETLERİNİ VE FİYATLAR

KURULUM PAKETLERİ         İstiridye Mantarı üretim tesislerinde anahtar teslim projelerin temelinde yatan ileri teknoloji, yüksek deneyim yani mantar üretim tecrübesi ve firmamızın üretim konusunda yüksek verimlilik prensipleri üzerine kurulmuş; mühendislik, dizayn ve uygulama esaslarının en üst düzeyde tutulduğu işçilik ve diğer rutin giderleri minimum düzeyde tutularak proje çalışması başta resmi kurum ve kuruluşlarda dahil olma üzere tüm üretim parkurlarının teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde geleceğe yönelik yatırımlarda tercih edilerek, istiridye mantarı üretim tesisleri kurmaktayız.       Özel üretim tünel sistemi istiridye mantarı üretim tesisleri ölçüleri ve kompost kapasiteleri farklılık gösteren ve soğuk iklimler için özel olarak tasarlanmış sistemler. Komple istiridye mantarı üretimi tesis projelerimizde iş ortaklarımıza tam otomatik işletim sistemleri kurmaktayız. Otomatik üretim tesislerimizde kullanılan mantar üret...