Ana içeriğe atla

Mantarın Özellikleri ve Besin Değeri ,Vitamin Değeri ve hangi hastalıklara iyi geldiği

Beslenme

Normal olarak mantar gövdesinin sadece yüzde on kadarı kuru kütledir, geri kalan yüzde doksanını ise su oluşturur. Bu kuru kütlenin içeriğini şöyle açıklayabiliriz:
Karbonhidratlar:
Mantarlar bitkiler gibi fotosentez ile karbonhidrat oluşturmadıklarından prinç, mısır yada yada patates gibi yiyeceklerde bulunan yeşil bitki nişastasından yoksundurlar. Buna karşın onlara tat veren az miktarda şeker içerirler (özellikle mannitol).
Hücre zarları böceklerin vücüt yapılarını oluşturan kitin benzeri bir hidrokarbondan oluşmuştur. İnsanlar bu maddeyi  sindiremeyip hemen hemen değişmeden dışkılarlar. Bu gün bu lifli maddenin sindirim kanallarında ne gibi yararlı fonksiyonları olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ama büyük bir olasılıkla bitkisel besinlerdeki selüloz lifleriyle aynı işlevi görmektedirler.
Proteinler:
Mantarlar esas olarak enzimlerden oluşurlar ve yaşamsal önemi olan bütün amino asitlerini içerirler.  Hayvansal gıdalardaki proteinlerle karşılaştırıldığında mantarlar, kükürtlü amino asitleri çok daha azdır. Ayrıca bunlar pekçok bitkisel protoinlerden daha kalitelidirler ve çok miktarda tryptofan (indolylalanin) içerirler. Ne var ki 100 gram mantar sadece takriben birkaç gram protein içerir ve bu nedenle mantarlari bir protein kaynağı olarak düşünemeyiz.
Yağlar:
Çok az miktarda vardır ve bu nedenle besin değeri açısından bir anlam ifade etmezler. faydaları yemekleri istiridye mantarı faydaları ,yaprak mantarı nasıl pişirilir, Mantar yemekleri , Mantar sote , Mantar nasıl pişirilir ,Fırında mantar, Mantar Salatası,İstiridye mantarıyla Sağlık , faydaları , besin değeri ,Kullanım Süresi, tüketimi ,zehirli ..kalori ,kuru mantar nasıl pişirilir,kuru mantar çorbası,kuru mantar tarifi,organik kuru mantar,kuru mantar güveç,kuru mantar kavurma,kurutulmuş mantar ,kuru mantar fiyatları
Vitaminler:
Esas olarak mantarlarda B-tipi vitaminler ve C-vitamini (askorbinasit) bulunmaktadir. Ancak bilindiği gibi C-vitamini yüksek sıcaklıklara karşı hassas olduğundan mantarın pişirilme sürecinde büyük ölçüde yok olmaktadır.
Madensel tuzlar:
Mantarların yaş olarak ağırlıklarının takriben yüzde biri madensel tuzlardan oluşmaktadır. Büyük miktarlardaki kalyumdan başka besin değeri açısından dikkate değer miktarda kalsiyum, çinko, demir, manganez ve selenyum içerirler. Son yıllarda selenyumun değeri tartışılmaktadır. Çoğu mantar görece olarak çok selenyum içerirler. Mantarların biz insanların beslenme fizyolojisinde kapsadıkları önem ilk ve esas olarak işte bu önemli yaşamsal besin maddelerinin varlığından kaynaklanmaktadır.
Bu gün mantarlar düşük kalorili bir çeşni yemeğidir ama aynı zamanda yaşamsal madensel tuz içermeleri ve mide ve barsak çalışmalarını kuvvetlendirici yönleriyle de bizim için bir anlam ifade etmektedirler. Ayrıca tokluk duygusu vermeleri ve damak tadına hitabedişleriyle de mantarların soframızda belirli bir yerleri her zaman vardır.
Mantarlardaki protein miktarı hayvansal yiyeceklerdeki protein miktarından biraz az da olsa,vücutta birikme riski olmamasından dolayı tercih nedeni olmalıdır.Bunların yanında,  mantarlardaki proteinlerde insanların beslenmesi için gerekli tüm amonoasitler de bulunmaktadır.
Mantar türleri içerisinde en fazla B1 ve B2 vitamini yaprak mantarında bulunmaktadır.Bu mantarların üretimi ülkemizde yaygınlaşmaktadır.Bu mantarlarda diğer sebze türlerinden 10 kat daha fazla B3 vitamini bulunmaktadır.Son yıllarda yapılan çalışmalarda bünyesinde bulunan bileşiklerin “Sarcoma-180” adı verilen 
tümörlerin gelişmesini % 80 oranında durdurduğunun anlaşılması mantarın gıda olarak önemini arttırmaktadır.. faydaları yemekleri istiridye mantarı faydaları ,yaprak mantarı nasıl pişirilir, Mantar yemekleri , Mantar sote , Mantar nasıl pişirilir ,Fırında mantar, Mantar Salatası,İstiridye mantarıyla Sağlık , faydaları , besin değeri ,Kullanım Süresi, tüketimi ,zehirli ..kalori ,kuru mantar nasıl pişirilir,kuru mantar çorbası,kuru mantar tarifi,organik kuru mantar,kuru mantar güveç,kuru mantar kavurma,kurutulmuş mantar ,kuru mantar fiyatları
Ülkemizde üretimi yeni yeni başlayan yaprak mantarı hakkında,Çin’de,düzenli olarak tüketilmesi halinde kansızlık,sindirim sistemi,boğaz ve barsak hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır.Avrupa ve Amerika ülkelerinde besin değeri ve tıbbi özellikleri açısından önemi anlaşıldıktan sonra üretimi hızla yaygınlaşmıştır.
Vitamin Değeri ve hangi hastalıklara iyi geldiği
Günümüzün hayat tarzı; stresin  sinir  damar ve kalb hastalıklarının giderek artmasına sebep olmaktadır. Yoğun iş temposu içinde çabuk yemek (fast food)  fazla miktarda yağın alınmasına yol açmakta  buna ilâveten masa başında uzun süreli oturma ve hareketsiz kalma  alınan enerjinin bir kısmının kullanılmadan vücutta 
depolanmasına sebep olmaktadır. Kalb-damar hastalıkları  gelişmiş ülkelerin en büyük sıhhat problemlerinden biridir. Bu yüzden son 50 yılda koroner arter hastalıklarının gelişmesinde rol oynayan risk faktörlerinin ortaya çıkarılması ve bunların önlenmesi için çok sayıda çalışma yapılmıştır.
Mantarlar  yüksek gıda değeri ve beslenmeye faydası bilinen gıdalardandır. Ayrıca bağışıklık sistemini düzenleyici  ur teşekkülünü önleyici ve yan tesiri olmayan kan basıncını düşürücü hususiyetleri dolayısıyla bazı mantar türleri hususi olarak üretilmektedir.Yaprak mantarının % 80–90 kadarı su olduğundan  taze mantarlar  diğer sebzelere nazaran çok kolay sindirilen proteinlere sahiptir. Sağlık için gerekli olan proteinlerin yanında  B kompleks vitaminler ve mineral maddeler bakımından da zengin olan mantarlar  bütün olarak değerlendirildiğinde  yüksek gıda değerine sahip nimetlerden kabul edilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MANTARLAR

MANTARLAR 1. Genel Bilgi Mantarlar klorofili olmayan, hem eşeyli hem de eşeysiz olarak sporlar oluşturarak üreyen canlılardır. Klorofil ihtiva etmediklerinden bağımsız olarak organik madde oluşturma kabiliyetinde olmayıp diğer canlılardan ve ölü artıklardan besinlerini alırlar. Belirli bir rutubet, ışık, sıcaklık ve toprak-odun asitliği talep ederek, bu şartların bir araya gelmesiyle mantar oluşur. Hayatiyet süreleri çok kısadır. 2. Toplama ve Kullanım Tekniği Toplanan mantarlar çok küçük olmamalı, gelişmesini tamamlamış ve tüm özelliklerini yansıtır olmalıdır. Bulunduğu ortamdan kesilerek veya dikkatli kazılarak alınmalıdır. Mantarların zarara uğramaması için toplamada örme sepet veya kutular kullanılmalıdır. Mantar topladığı zaman hiç olmazsa sapı hemen temizlenmelidir. Tam olarak bilinen mantarlar toplanmalı, henüz bilinmeyen türler ayrı bir sepette toplanmalı ve tanındıktan sonra işlem görmelidir. Mantarın kurutulması halinde çok dikkatli olunmalı ve devamlı kuru olar...

İstiridye Mantarı Miseli Nasıl Üretilir

İSTİRİDYE MANTAR MİSELİ NASIL ÜRETİLİR VEYA ÇOĞALTILIR Eğer başarılı bir şekilde kendi  istiridye mantarı nızı üretmek isterseniz kendi  misel inizi yani istiridye mantarı  tohum unuzu  üretebil irsiniz. Bu instructable tane yumurtlama yöntemiyle  istiridye mantarı  spawn ’ınasıl çoğaltabilirsiniz? Agar doku kültürü ve sıvı aktarma aşılama yöntemini nasıl yapabilirsiniz?     Bu yöntemler  Pleurotus ostreatus  (kış) ve  Pleurotus pulmonarius  (yaz) çeşitleri kapsayan (sadece temel donanım gerektiren) düşük teknoloji kullanılarak istiridye mantarı miseli nasıl üretilir.   1- İSTİRİDYE MANTARI MİSELİ ÜRETİM İÇİN GEREKLİ MALZEMELER DEVAMINI OKU

Mantar isim Listesi

Mantar isim Listesi Mantar isim Listesi Türkçe İsim: Latince İsim: İngilizce İsim: SÜNGER ALTLILAR     Ayı Mantarı Boletus erythropus Dotted-stem Bolete Ayı Mantarı, Porçini,  Boletus edulis Cep (Peny Bun) Çörek Mantarı, Bolet Ayı Mantarı, Çörek Mantarı Boletus reticulatus-aestivalis-     Suillus granulatus     Sullius variegatus     Sullius grevillei     Sullius grevillei   Kadife Şapkalı Mantar Xerocomus subtomentosus     Leccinum versipelle     Leccinum aurantiacum   Şeytan-Ayı Mantarı Boletus satanas Devil's Bolete   Boletus Albidus   Biberli Mantar Chalciporus piperatus Peppery Bolete   Xerocomus chrysenteron Red-cracket Bolete Doru Renkli Şişkin Mantar Xerocornus badius Bay Bolete Safra Tadlı Mantar Tylopilus felleus Bitter Bolete   Strobilomyces floccopus Old Man of the Woods   Leccinum versipelle Orange Birch Bolete Huş Mantarı Leccinum scar...